Info

Als vrijwilliger van Groot Nieuws Radio heb ik een actie opgestart om dit radiostation met een financiële bijdrage in de lucht te houden.

GNR heeft de afgelopen jaar een flinke groei doorgemaakt. De zender heeft ongeveer 400.000 luisteraars en heeft steeds meer werknemers in dienst. Daarom zetten wij (www.recyclingvoorgrootnieuwsradio.nl) ons in om lege cartridge, toners en oude/defecte mobiele telefoons/iPhones in te zamelen.

U als particulier kan donateur/vriend worden of een gift geven maar u kunt ook in de lades kijken naar deze producten. U als bedrijf kan GNR ook helpen om Business Club lid te worden maar ook om alle lades te controleren op zoek naar cartridges, toners of mobieltjes.

Gooi inktcartridges en toner nooit in de kliko. Dat is slecht voor het milieu en bovendien staan inktfabrikanten er om te springen. Oude cartridges zijn in principe zelfs geld waard omdat ze hergebruikt (kunnen) worden. Ook naar oude mobiele telefoons is vraag. Wij willen graag mobieltjes inzamelen omdat dit geld oplevert. Oude telefoons kunnen hergebruikt, of gedemonteerd worden, waarbij sommige componenten gerecycled kunnen worden. Een mobiele telefoon mag officieel niet bij het huisvuil, maar hoort naar een recyclingperron te gaan (vanwege demontage). De batterij van een mobiele telefoon wordt gezien als chemisch afval en moet bij een verzamelpunt ingeleverd worden.

Heeft afval scheiden wel zin?

Gelukkig wordt afval steeds beter gescheiden, maar het is vaak onduidelijk hoe dat in z’n werk gaat. De vrees is vaak dat alles uiteindelijk alsnog op een grote hoop belandt. De praktijk wijst anders uit, het wordt allemaal apart verwerkt. Een uitgangspunt is dat gescheiden afval waardevolle materialen bevat die opnieuw bruikbaar zijn. Soms kan het hele product worden hergebruikt en soms alleen een deel van het materiaal. Zink uit oude batterijen wordt bijvoorbeeld gebruikt als dakgoot. Wat overblijft gaat naar de verbrandingsoven, waardoor energie opgewekt wordt.

Alvast heel hartelijk bedankt!